Kunder berättar

Kontanten ger liv åt bortglömda stadsdelar

”För en gångs skull känns det som att någon sett de boende och gjort något konkret för områdena” – Leif Andersson, ÖBO

Leif Andersson är förvaltare på bostadsbolaget ÖBO i Örebro. Under flera år har han upplevt ett stort sug efter uttagsautomater bland sina hyresgäster i utkanten av Örebro. Men Leif märkte tydligt att bankerna hellre lär folk att använda kort än sätter upp nya bankomater. – Bankerna förstår inte hur människorna lever utanför centrum, det går liksom inte att skicka med barnen kreditkort på utflykten, det måste finnas kontanter också. Med hjälp av Kontanten har förutsättningarna äntligen ändrats för massor av hyresgäster. – Nu kan folk handla lokalt igen och affärsinnehavarna slipper alla avgifter som är förenade med kortköpen. Det blir bekvämare för hyresgästerna som slipper åka ner till centrum för att ta ut pengar och handla.

– Om inte Kontanten satt upp uttagsautomater i de här områdena hade det inneburit slutet för många affärsverksamheter. Att sälja glass och tidningar till kortbetalande är ju ofta rena förlustaffären, men nu är det annorlunda. Förutom hjälp och en uppfylld önskan betyder de nya automaterna att någon lyssnat på hyresgästerna. – För en gångs skull känns det som att någon sett de boende och gjort något konkret för områdena.

 

Försäljningen ökar i Kjells affär

”Det bästa är att vi kan tillgodose kundernas intresse och göra dem en tjänst samtidigt som försäljningen ökar”
– Kjell Andersson, Hemköp

Kjell Andersson äger och driver Hemköpsbutiken på Nordenskiöldsgatan 13 i Göteborg. För ett halvår sedan monterades äntligen en Kontanten-automat upp vid ingången till hans affär. – Vi hade länge försökt få en bank att sätta upp en bankomat men fick ett svalt mottagande samtidigt som det visade sig vara alldeles för krångligt. När Kjell fick höra om Kontanten gick allting snabbt och smidigt. – Vi visste att det var någonting som många kunder efter¬frågade och nu när den sitter där tycker de att vi äntligen gjort något vettigt, säger Kjell och skrattar. Eftersom det är dåligt med bankomater i området fick kassapersonalen agera uttagsautomat i flera år.

– Det är skönt att både slippa jobbet och avgifterna. Idag är det nästan alltid folk vid automaten och den används av allt från storhandlare till de som börjar dagen med ett uttag och en macka på väg till spårvagnen. – Det bästa är att vi kan tillgodose kundernas intresse och göra dem en tjänst samtidigt som försäljningen ökar. Kjell tror att automaten inneburit nya kunder också eftersom det blivit naturligt att promenera förbi affären. – Kunderna är glada, nöjda och fortsätter att komma tillbaka.

 

Nya kunder med hjälp av Göteborgs tryggaste uttagsautomat

”Jag vet att kunderna uppskattar den trygga miljön och det blir lite personligare att gå in i en varm och ljus butik istället för att stå utomhus” – Mattias Lindström, 7-Eleven

Mattias Lindström driver 7-Eleven butiken på Linnégatan 1 i Göteborg. Sedan februari förra året har han haft en Kontanten-automat i butiken och är nöjd. – Det fungerar bra och jag har bara fått positiva kommen¬tarer från kunderna. Eftersom butiken är öppen dygnet runt är det många som använder automaten på natten. – Jag vet att kunderna uppskattar den trygga miljön och det blir lite personligare att gå in i en varm och ljus butik istället för att stå utomhus. Även om butiken ligger centralt i Göteborg är det dåligt med bankomater i närheten. – Närmaste bankomat ligger dessutom rätt skumt, vilket gör att folk gärna undviker den med tanke på rånrisken.

Förutom ett tryggt uttagsalternativ har automaten både hjälpt till att öka försäljningen och dra in nya kunder. – Plötsligt har folk fått ytterligare en anledningen att komma in i butiken och när de ändå är här passar de på att handla också. Några av Mattias kompisar driver också 7-Eleven butiker i Göteborg och enligt Mattias är alla överens. – De jag känner har redan skaffat en Kontanten och till de som inte gjort det ännu säger vi bara: Skaffa en.