Kontanterna tillbaka i hela Sverige

Posted Publicerat av Kontanten i Pressreleaser, Senaste nytt
Mar
20

Pressmeddelande
Stockholm den 20 mars 2013

 

Kontanterna tillbaka i hela Sverige

I vintras gick en av Sveriges största värdetransportbolag i konkurs och uttagsautomater över hela landet tömdes på ett par veckor. Först nu är Kontantens alla 615 automater fyllda igen. Avbrottet visar på en stark efterfrågan av kontanter, trots bankernas initiativ för ett kontantlöst samhälle.

– Vi blev nedringda när pengarna tog slut i våra automater. Handlare och köpmannaföreningar såg snabbt hur omsättningen föll och privatpersoner insåg att det blev allt svårare att få tag i kontanter när våra automater tömdes, säger Gunnar Jacobson, VD för Kontanten.

Kontanter är fortfarande ett vanligt betalningsmedel, ett av tre butiksköp sker kontant. Det totala värdet på de sedlar och mynt som 2012 omsattes i den svenska ekonomin var 95 miljarder.

Riksbankens statistik visar att antalet sedlar i omlopp är konstant år från år. Den enda valör som minskar tydligt är tusenlappar, andra valörer förändras bara marginellt upp och ned. Enligt Riksbanken föredrar dessutom majoriteten av svenskar att använda kontanter för köp under 100 kronor.

 – Vi ser ingen nedgång i antalet uttag i våra automater, tvärtom. När storbankerna nu tar bort sina automater vänder sig kunderna till oss istället. Svenska folket vill fortfarande använda kontakter när de handlar, främst för mindre inköp, säger Gunnar Jacobson.

Kontanten startade 2005 och etablerar både egna, nya automater och tar över platser för de automater som bankerna stänger. Kontanten har idag 615 automater i drift över hela landet och är därmed Sveriges näst största aktör för uttagsautomater. Kontanten är Nordens enda oberoende operatör och har totalt 950 automater i drift i Sverige, Norge och Finland.

Svensk Handel vill ha kvar kontanttjänster

Flera aktörer agerar under 2013 för att behålla en fungerande kontantservice i samhället. Svensk Handel, Sveriges Pensionärsförbund och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap är några aktörer som driver frågan. Kontanten är en aktiv förespråkare av kontanter och remissinstans när regeringen under 2013 utreder Sveriges fortsatta kontantförsörjning.

För ytterligare information kontakta:

Gunnar Jacobson, VD Kontanten, +46 8-407 74 56, gunnar.jacobson@kontanten.se
 

Om Kontanten

Kontanten AB är Nordens enda oberoende operatör av uttagsautomater med närmare 1 000 automater i Sverige, Norge och Finland. Vårt mål är att erbjuda rikstäckande komplement till bankernas uttagsautomater. Vi placerar automaterna på platser där många rör sig som gallerior, varuhus, tågstationer, bensinstationer och butikskedjor. Automaterna är utrustade med ett säkerhetssystem med avancerad infärgningsteknik som gör pengarna oanvändbara vid fel hantering. Kontanten AB startades 2003, är svenskt och privatägt. Kontanten har idag avtal med bl.a. KF/Coop, 7-Eleven, Pressbyrån, Hemköp, Willys, Statoil, Unibail Rodamco, City Gross, Swedavia, Atrium Ljungberg och KF Fastigheter.
 

Fakta om svenskarna och kontanter

Antal uttagsautomater:          3 566 totalt i Sverige
Antal uttag:                           226 miljoner/år
Automater per capita:            38 (lägst i Europa efter Finland)

Uttagsbelopp i snitt:             908 kronor
Totalt värde uttag:                 205 miljarder kronor

Källa: ECB 2011
 

 Fakta om Kontanten

Nordens enda oberoende operatör av uttagsautomater med näst flest automater i drift i Sverige. Större än SEB, Nordea och Handelsbanken. Har som mål att bli störst i Norden.
Antal automater: 615 i Sverige (totalt 950 i Sverige, Norge, Finland)
Ägare: Grundat 2003, privatägt
Kontantens automater finns bland annat på: 7-Eleven, Pressbyrån, Hemköp, Willys, Statoil, Unibail Rodamco, KF/Coop, City Gross, Swedavia, Atrium Ljungberg, KF Fastigheter.

Klicka här för hela pressreleasen i pdf-format